Logo
3Dwarmtepomp

Energielabel en EPA veel gestelde vragen:

Waarvoor een energielabel?
Wanneer een energielabel?
Hoe kan het dat mijn energieverbruik anders is als op het energielabel?
Wat kost een energielabel?
Wat is een EPA advies?
Wat kan ik met een EPA advies?
Wie mag een EPA advies uitbrengen?
Wat kost een EPA advies?
Is het label onbeperkt houdbaar?

Waarvoor een energielabel?
Een energielabel toont aan onder welke klasse de woning valt. Zo hebben woningen met een A label een laag energieverbruik en woningen met een G label een hoog verbruik.
Op het label wordt o.a. vermeld wat de het te verwachten gasverbruik is in kubieke meters en het elektraverbruik in kilowatt uur.

Hoe kan het dat mijn energieverbruik anders is als op het energielabel?
Het energielabel wordt berekend aan de hand van een standaard situatie. Deze is dus gelijk voor alle woningen. Deze standaard situatie bevat o.a. een standaard binnentemperatuur, warmwaterverbruik, bewonersaantal per oppervlakte en bewonersgedrag.
U heeft vast een andere binnentemperatuur ingesteld of bent meer dagen in de woning aanwezig en misschien gebruikt u meer elektronische apparatuur. Daarom kan het energieverbruik hoger zijn of lager. Het label dient om gelijksoortige woningen te vergelijken. 

Wanneer een energielabel?
Een woning die van eigenaar veranderd of van huurder wisselt, moet een energielabel hebben. Dit wil zeggen de eigenaar van de woning moet met het energielabel aan tonen aan de koper of huurder wat het te verwachten energieverbruik is van de woning.
Niet iedere woning hoeft een energielabel te hebben. Woningen van na 1998 worden als voldoende energiezuinig beschouwd. Deze woningen zijn gebouwd terwijl er eisen werden gesteld aan de energie prestatie in het bouwbesluit.

Wat kost een energielabel?
Wat een energielabel kost is afhankelijk van uw situatie.
Een energielabel opstellen voor een appartement gaat nu eenmaal sneller als dat van een vrijstaande villa. De kosten voor het energielabel variëren van € 180,- tot € 350,- incl. 19% BTW.
Omdat geen situatie hetzelfde is kan u hier een offerte aanvragen.

Wat is een EPA advies?
Een EPA ofwel Energie Prestatie Advies is in feite het energielabel uitgebreid met een advies om het energieverbruik van uw woning omlaag te brengen en zo een beter energielabel te geven.
U ontvangt een energielabel bij dit advies en daarbij een rapport met maatregelen. Als u een of meer van deze maatregelen uitvoert kan het label verbeteren.
Op het moment van schrijven (mei 2011) zijn de subsidies tijdelijk overschreven of wegbezuinigd. Het kan echter goed zijn dat uw gemeente een speciale regeling heeft, kijk hiervoor op de website van uw gemeente. Vaak wordt er als eis gesteld dat er pas subsidie wordt verleend als de maatregel voldoende energiebesparing brengt en dat dit wordt aangetoond d.m.v. een EPA advies.

Wat kan ik met een EPA advies?
Met een EPA advies krijgt u een handvat om het energieverbruik van uw woning terug te brengen.
In dit advies worden investeringen vergeleken met de energiebesparing. U ziet dus duidelijk wat de beste maatregel voor uw situatie is om het energieverbruik terug te brengen.
Ook kan het EPA advies worden gebruikt bij subsidieaanvragen.

Wie mag een EPA advies uitbrengen?
Een EPA advies mag worden uitgebracht door een EPA adviseur. Dit zijn veelal vakspecialisten uit de bouw of installatietechniek die hun vakbekwaamheid hebben aangetoond door het afleggen van een staatsexamen voor het EPA-W certificaat.
Het Energielabel mag alleen worden uitgebracht door bedrijven die zijn gecertificeerd volgens de BRL 9500 delen 1 en/of 2 voor de woningbouw.
De Groot Installatie-advies is een EPA adviseur, maar is niet als bedrijf gecertificeerd. Hiervoor wordt er samengewerkt met een landelijk opererend orgaan, voor aan en afmelden van het certificaat en voor het peil houden van de kennis middels nieuwsbrieven en bijeenkomsten.

Wat kost een EPA advies?
De kosten van een EPA advies hangen af van het type woning en de beschikbaarheid van gegevens bij de opname. De kosten variëren van € 250,- tot ca. € 425,-.
Eventueel kan u ook kiezen voor een verbeter traject. Na het afgeven van het label en het aanbrengen van maatregelen wordt er dan een nieuw energielabel opgemaakt. Dit gegevens benodigd voor dit 2e label staan dan voor een groot deel in het systeem wat het natuurlijk goedkoper maakt.
Het label 1e label is 10 jaar geldig. Het maakt dan niet uit of u het 2e label laat uitbrengen na een week of na een aantal jaren. Uw gegevens blijven bewaard.

Is het label onbeperkt houdbaar?
Nee, het label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

 

Energielabelhuis MakelaarsEPA nieuwsbrief

Diensten

{column0}